Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 


Η τύχη, οι νόμοι της φύσης και ο Δημιουργός

Υπάρχει λαχείο που να κερδίζει πάντοτε;

Βασ. Πετρουλέα

Δρ. Φυσικού, Ε.ΚΕ.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

 



Αν κάποιος αγοράσει εκατό φορές στη ζωή του λαχείο και τις εκατό φορές του βγει ο πρώτος λαχνός, τότε κανείς δεν θα πει ότι είναι τυχερός, αλλά ότι η κλήρωση ήταν «στημένη».


 

Τυφλή τύχη;

Επειδή μερικοί μιλούν περί αυτόματης η τυχαίας δημιουργίας της ζωής, και αυτό δημιουργεί τη λανθασμένη εντύπωση ότι η τύχη κυβερνά τη δημιουργία, εξετάσαμε σε προηγούμενο άρθρο την πιθανότητα τυχαίας (τυφλής) συναρμολόγησης μίας μεσαίου μεγέθους πρωτεΐνης από τα αμινοξέα που την απαρτίζουν.

Διαπιστώσαμε ότι όλο το Σύμπαν στο χρόνο της ζωής του δεν έχει καμία πιθανότητα να συνθέσει τυχαία έστω και μία πρωτεΐνη1. Πόσο μάλλον να συνθέσει ένα ενζυματικό συγκρότημα η οργανίδιο, για να μην πάμε τόσο μακριά όσο το κύτταρο. Είναι σαν να ρωτάμε, αν θα μπορούσε να συναρμολογηθεί τυχαία ένα σύγχρονο πολύπλοκο εργοστάσιο (οι κόκκοι της άμμου ενώθηκαν και έφτιαξαν συμμετρικά δομικά υλικά και αυτά πήδησαν και συγκολλήθηκαν το ένα με το άλλο και έφτιαξαν ένα θαυμάσιο αρχιτεκτόνημα, μέσα στο οποίο μόρια χαλκού ενώθηκαν και έφτιαξαν πολύπλοκες καλωδιώσεις, και άλλα οργανικά μόρια συνενώθηκαν και έφτιαξαν τη μόνωση των καλωδίων και μόρια σιδήρου ενώθηκαν και έφτιαξαν τα μοτέρ, κ.ο.κ). Στην πραγματικότητα, ένα κύτταρο είναι απείρως πολυπλοκότερο απ το πλέον πολύπλοκο εργοστάσιο.

 

Ο πρώτος λαχνός

Η ανάπτυξη της ζωής, από ανόργανες ύλες που υπήρχαν στα πρώτα στάδια δημιουργίας της γης μέχρι το σημερινό μεγαλείο της, είναι ένα θαύμα ασύλληπτων διαστάσεων. Για όσους όμως δεν πιστεύουν στα θαύματα, είναι επιστημονικό πρόβλημα απείρως δυσχερέστερο από την αυτόματη δημιουργία του εργοστασίου που προαναφέραμε. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν υποστηρίζει, ότι ένα εργοστάσιο μπορεί να αυτοδημιουργηθεί (!). Μερικοί όμως ισχυρίζονται ότι η ζωή έφθασε στο σημερινό της μεγαλείο τυχαία! Τι άραγε εννοούν; Μήπως αυτό που αποκαλούν τυχαίο δεν είναι και τόσο τυχαίο2; Αν κάποιος αγοράσει εκατό φορές στη ζωή του λαχείο και τις εκατό φορές του βγει ο πρώτος λαχνός, τότε κανείς δεν θα πει ότι είναι τυχερός, αλλά ότι η κλήρωση ήταν «στημένη».

Πόσο μάλλον εάν εκατομμύρια εκατομμυρίων φορές του τύχει ο πρώτος λαχνός! Έτσι μοιάζει να δημιουργήθηκε η ζωή σύμφωνα με τα παλαιοντολογικά ευρήματα: με συνεχείς σκανδαλώδεις επιτυχίες ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, ενάντια στους νόμους των πιθανοτήτων! Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την «τυχαία» δημιουργία και εξέλιξη της ζωής;

 

Οι νόμοι της φύσης και ο Δημιουργός

Μία εκπληκτική διαπίστωση είναι, ότι οι νόμοι της Φύσεως είναι ρυθμισμένοι με τέτοια λεπτή ακρίβεια ώστε να κάνουν δυνατή τη ζωή3. Απόρροια των νόμων της Φυσικής είναι το ηλιακό μας σύστημα, η προνομιακή τοποθέτηση της γης μέσα σ αυτό4, ο εμπλουτισμός της με νερό και χημικά στοιχεία, που συνθέτουν τη ζωή, οι θαυμαστές χημικές ιδιότητες των στοιχείων (π.χ. του άνθρακα) και των μορίων (π.χ. του νερού), οι εξαιρετικές ιδιότητες του DNA και των πρωτεϊνών, οι όποιοι εξελικτικοί νόμοι, κ.ο.κ. Η ζωή λοιπόν αναπτύχθηκε σε περιβάλλον προικισμένο μέσω των φυσικών νόμων5 με εξαιρετική προδιάθεση γι' αυτήν. Φθάνει όμως αυτό για να αναπτυχθεί αυτόματα η ζωή;

Πολλοί δέχονται κάποια υπερφυσική καθοδήγηση. Γράφει στο βιβλίο "Tour of a Living Cell" ο καθηγητής deDuve (βραβείο Νόμπελ): «Βρισκόμενος αντιμέτωπος με το τεράστιο άθροισμα τυχαίων επιτυχιών κατά την διάρκεια του εξελικτικού παιχνιδιού δικαιούται κάποιος να διερωτηθεί, σε ποιο βαθμό η επιτυχία αυτή είναι γραμμένη στον ιστό του σύμπαντος». Υπάρχουν όμως και επιστήμονες (όχι απαραίτητα άθεοι) που προσπαθούν να εξηγήσουν την δημιουργία και εξέλιξη της ζωής σαν φυσική συνέπεια των νόμων της φύσης6. Αυτό ακριβώς χρησιμοποιείται από κάποιους για να υποστηριχθεί ότι η ζωή δημιουργήθηκε χωρίς τη βοήθεια του Θεού, άρα Θεός δεν υπάρχει7 κ.ο.κ. Είναι άραγε λογικό το συμπέρασμά τους;

Ας υποθέσουμε, ότι όλη η ζωή δημιουργήθηκε χωρίς άλλη εξωτερική επέμβαση, απ τα υλικά που προήλθαν απ τη μεγάλη έκρηξη και τη λειτουργία των νόμων της φύσης. Αυτοί οι νόμοι, για να ξεπεράσουν τις αδυσώπητες επιταγές της τυχαιότητας και να συνθέσουν ένα τόσο μεγαλειώδες και απίστευτης πολυπλοκότητας κατασκεύασμα, θα πρέπει να είναι προικισμένοι με ασύλληπτη σοφία. Και επειδή κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα υποστήριζε, ότι τόσο σπουδαίοι νόμοι κατασκευάστηκαν μόνοι τους, οδηγούμαστε σε ένα πάνσοφο Δημιουργό των νόμων. Η πίστη μας επομένως σε Θεό Δημιουργό δεν απειλείται από τις θεωρίες περί «αυτόματης» δημιουργίας και εξέλιξης της ζωής, απεναντίας ενισχύεται!

 

Η άκτιστη δωρεά του Δημιουργού

Και ενώ κάθε επιστήμων έχει δικαίωμα (και καθήκον!) να διερευνά κάθε ενδεχόμενο, ενάντια πολλές φορές σε απλουστευμένες αντιλήψεις, όταν φθάνουμε στον άνθρωπο θα πρέπει να σταθούμε με πολλή προσοχή και σεβασμό. Όχι απλώς διότι αποτελεί την κορωνίδα της Δημιουργίας και σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση έγινε ειδική ενέργεια για τη Δημιουργία του, αλλά κυρίως διότι ο άνθρωπος, πέρα απ’ τις φυσικές του ιδιότητες, είναι προικισμένος με άκτιστες ενέργειες της Θεότητος. Όπως ωραία επισημαίνει ο ιερομόναχος (ιατρός) Λουκάς Γρηγοριάτης: «Ο Δημιουργός Θεός έπλασε τον Αδάμ κατά τον μοναδικά ιδιαίτερο τρόπο «κατ’ εικόνα» Του, ώστε η ανθρωπίνη φύσις να μπορή στους εσχάτους χρόνους να προσληφθή από τον Λόγο και να θεωθή»... «κατανοούμε ότι δεν είναι κάποια «εξελικτική» μεταβολή στην φύσι (το DNA;) ενός δήθεν προγόνου μας, μετρήσιμη και υπολογίσιμη πειραματικά, που έδωσε μεν σε εμάς την δυνατότητα μετοχής στην άκτιστη Χάρι του Θεού, την Χάριτι αθανασία και την θέωσι, άφησε δε τις παράλληλες γενεαλογικές διακλαδώσεις του ζωώδεις μόνο και θνητές και αμέτοχες θεώσεως. Η “εξελικτική” μεταβολή, αν υποτεθή ότι υπήρξε, θα ήταν φυσική διαδικασία. Η φύσις όμως δεν γεννά άκτιστα αποτελέσματα. Το άκτιστο είναι δωρεά του ακτίστου Θεού»8.

 

Σημειώσεις


1. Κατά τον ευνοϊκότερο υπολογισμό θα χρειαζόντουσαν 10500 ηλικίες του σύμπαντος για να συντεθεί τυχαία μία μεσαίου μεγέθους από προϋπάρχοντα αμινοξέα. Βλ. «Η Δράσις μας», Δεκ. 2010, «Το Σύμπαν, το ποίημα και η πρωτεΐνη». Αναφέραμε το παράδειγμα τυχαίας συναρμολόγησης πρωτεΐνης όχι σαν επιχείρημα εναντίον των θεωριών δημιουργίας της ζωής (οι μηχανισμοί που προτείνονται είναι πολύ διαφορετικοί), αλλά για να καταδείξουμε ότι η τυφλή τύχη δεν μπορεί να παραγάγει τίποτε χρήσιμο στον χρόνο ζωής του σύμπαντος.

2. Μήπως θυμίζει λίγο την έκφραση; «τυχαία το ανακάλυψα». Ναι «τυχαία»˙ μόνο η μηχανή (το μυαλό σου), που χρησιμοποίησες για να κάνεις την «τυχαία» ανακάλυψη, είναι η καλύτερη υπολογιστική μηχανή σε όλο το σύμπαν!

3. Γράφει ο Freeman Dyson: «Όσο περισσότερο εξετάζω το Σύμπαν και τις λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής του, τόσο περισσότερο πείθομαι ότι το Σύμπαν κατά κάποιο τρόπο πρέπει να ήξερε, ότι θα έλθουμε εμείς».

4. Βλ. «Η Δράσις μας», Νοέμβριος 2010, «Όταν η Γη πετύχαινε εξάρες».

5. Πίσω απ τους φυσικούς νόμους κρύβεται για τον πιστό η Πρόνοια του Θεού για την λειτουργία της ζωής.

6. Μία τέτοια εκδοχή προτείνει στο βιβλίο «Η γλώσσα του Θεού: Ένας επιστήμονας δίνει μαρτυρία για την πίστη» (Ελληνική έκδοση Παπαζήση) ο διάσημος Αμερικανός γενετιστής υπεύθυνος του προγράμματος ανθρωπίνου γονιδιώματος Francis Collins (πρώην άθεος και τώρα πιστός Χριστιανός).

7. Όσοι προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα περί Θεού από την εξαιρετικά ατελή γνώση που έχουμε για την δημιουργία όχι μόνο προτρέχουν, αλλά και αποπροσανατολίζουν την ερευνητική προσπάθεια.

8. Ιερομονάχου Λουκά Γρηγοριάτου, «Πνευματικές προϋποθέσεις για την προσέγγιση της «θεωρίας της εξελίξεως»» 26 Ιουλίου 2009. Το κείμενο μπορεί να αναζητηθεί στο διαδίκτυο: http://www.tideon.org/, Θεματική Βάση: Επιστήμη Τεχνολογία Ηθική/ Θεωρία Εξελίξεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου